Waarom praktijkondersteuning?
Een groeiend aantal chronische patiënten, zoals patiënten met astma, COPD, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus (suikerziekte) wordt in de huisartsenpraktijk behandeld en begeleid. Om de kwaliteit van zorg aan deze patiënten te verbeteren en de werklast van de huisarts te verminderen, worden praktijkondersteuners ingezet. De praktijkondersteuners werken nauw samen met de huisarts en de assistentes van de praktijk.
Wat kan de praktijkondersteuner chronische zorg voor u doen:
- geeft gezondheidsvoorlichting en -begeleiding, medicatie-instructie en adviezen over medicijngebruik, leef- en gedragsregels.
- voert onderzoeken uit die van belang zijn voor het vaststellen van de diagnose of het effect van de behandeling.
- brengt huisbezoeken bij patiënten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen.
- verwijst zo nodig patiënten naar de thuiszorg, fysiotherapie, diëtist of andere disciplines.
Welke kosten zijn hieraan verbonden?
De gesprekken met de praktijkondersteuner worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het eigen risico is hierop niet van toepassing.
Indien er onderzoeken nodig zijn, gaat dit in sommige gevallen wel van uw eigen risico af indien dit nog niet is opgebruikt. (bv bloedprikken)
Afspraken waarop u niet verschijnt en waarvoor u niet op tijd heeft afgezegd (korter dan 24 uur voor de afspraak) kunnen niet bij uw zorgverzekering gedeclareerd worden. Deze kosten worden bij u in rekening gebracht en bedragen € 30,00